Investeren in vastgoed loont, maar hier moet je op letten!

Traditioneel doet de vastgoedmarkt het in België zeer goed en wordt vastgoed nog steeds gezien als een veilige belegging. Vastgoed behoudt zijn waarde namelijk moeiteloos en levert een stabiel en behoorlijk rendement op. Belangrijk, in het huidige tijdperk van financiële onzekerheid. Rendement of ROI is tenslotte waar je het voor doet…

Hoeveel brengt een vastgoedinvestering op?

Als belegger wil je uiteraard van tevoren weten hoeveel je investering zal opbrengen. Eén ding kunnen we je al zeker vertellen: beleggen in onroerende goederen zal je vandaag gegarandeerd meer opbrengen dan het openen van een spaarboekje bij de bank.

Wie investeert in een bestaande woning kan op een bruto rendement rekenen van zo’n 5 à 6%. Het nettorendement dat je daaraan overhoudt bedraagt dan meestal iets van 3 à 4%. Vaak zullen makelaars of projectontwikkelaars enkel spreken over bruto rendement. Laat je dus niet vangen! Rendement op vastgoed is helaas meer dan het verschil tussen inkomsten (huur, verkoop) en uitgaven (aankoop, notariskosten).

Wat is het nettorendement van je investering dan?

Om het netto rendement te berekenen moeten we heel wat variabelen incalculeren.
Wie een pand verhuurt kan te maken krijgen met leegstand. Eén maand leegstand per jaar heeft al meteen een impact op je huuropbrengst van 8%. Houd dan ook nog rekening met onderhoud, renovaties, verzekeringskosten en eventuele aflossing van een lening die werd aangegaan voor de aankoop van het pand. Bovendien blijft ook vastgoed niet onberoerd door de fiscus want ook onroerende inkomsten worden belast.
Al deze kosten mag u aftrekken van de huuropbrengst en zo bekomt u het netto rendement van uw investering.

Het grootste (netto) rendement is te behalen wanneer je je vastgoed na enkele jaren voor een meerwaarde kan verkopen. De laatste 50 jaar stegen de prijzen voor woningen gemiddeld met maar liefst 7% per jaar. Je pand op het juiste moment weer verkopen is dus van groot belang.

Is beleggen in vastgoed veilig?

Als je ervoor kiest om te beleggen in goed verhuurbare appartementen, huizen of panden zit je goed. Kies je voor nieuwbouw, dan kan je jarenlang zorgeloos verhuren. De energienormen voor nieuwbouwwoningen hebben de laatste jaren ook heel veel veranderingen gezien, met als gevolg dat de energiezuinigheid en het isolerend vermogen van een nieuwbouwwoning altijd voldoen aan een hoge standaard waar oudere woningen niet aan kunnen tippen zonder peperdure renovaties.

Een investering in nieuwbouw is een veilige belegging die bovendien maar zelden haar waarde verliest. Verzorg je woning of appartement goed en je zal de waarde ervan opmerkelijk zien toenemen. Het is niet uitzonderlijk dat we de waarde van vastgoed in België over een periode van twintig jaar zien verdrievoudigen (zelfs verviervoudigen). Er zijn andere investeringen waar zulke rendementen haalbaar zijn, maar nooit is het risico zo klein als bij een vastgoedinvestering.

Enkele tips voor wie wil investeren in vastgoed:

  1. Beschouw en evalueer je investering altijd op langetermijn. Je koopt geen pand om het volgende week alweer op de markt te zetten.
  2. Wil je je pand verhuren? Contacteer een expert om een huurcontract op te stellen, zo verkrijg je een contract dat is afgestemd op de specifieke eisen van het pand.
  3. Onderschat het belang van de duurzaamheid van een woning niet.
  4. Ken de buurt waarin je verhuurt. De locatie van een woning is bijna altijd de grootste factor voor kans op succes. Verhuur dus in een buurt die je kent, aangezien wijzigingen in de buurt de waarde kunnen beïnvloeden en je niet voor verrassingen komt te staan.
  5. Begin voorzichtig en leer de markt kennen. Start bovendien bij een segment van de markt dat je goed kent en begrijpt.
  6. Investeer niet al je geld in vastgoed. Behoud ten allen tijde een gezonde spreiding van je kapitaal. Zorg met andere woorden voor een financiële buffer.
  7. Verhuren vraagt werk. Je huur betalen is simpel, het uitvoeren van herstellingen, de administratie en het zoeken van huurders is een ander verhaal. Onderschat de hoeveelheid werk dus niet.
  8. Ken je huurder. Veel te weinig investeerders houden rekening met de huurder(s) die ze in huis halen. Neem de nodige tijd om ze te ontmoeten, het kan je op termijn veel kopzorgen besparen.

Loont het om te investeren in vastgoed? Wij denken van wel. Wil je meer te weten komen over onze visie op investeren in vastgoed? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.